Bamboo hammasharja 100K haaste

Bamboo hammasharja 100K haaste
Bamboo hammasharja 100K haaste

Katso video #BFChallenge 2019

Maailmassa on 7,6 miljardia ihmistä, joista valtaosa käyttää muovihammasharjoja. On arvioitu, että vuosittain 4-5 miljardia muovihammasharjaa heitetään lyhyen käytön jälkeen pois. Vain pieni osa päätyy kierrätykseen ja hammasharjan muovin laadusta johtuen se ei päädy uusiomuoviksi, vaan löytää tiensä kaatopaikalle tai se poltetaan sekajätteenä lisäten näin kasvihuonekaasuja.

Näin viattomalta vaikuttava muovitikku saastuttaa planeettaamme. "Mitä nyt yhdestä hammasharjasta"-ajattelu ei enää toimi. Pelkästään Suomessa myydään vuosittain miljoonia muoviharjoja. Emme voi ummistaa silmiämme asialta, vaikka olemmekin pieni ja suhteellisen ympäristöystävällisesti elävä kansa täällä pohjoisessa.

Muovihammasharjat eivät ole biohajoavia

Tiesitkö että muovihammasharjan hajoaminen luonnossa kestää jopa 500 vuotta? Ajattele, että lapsena ensimmäinen käyttämäsi hammasharja saattaa olla vasta aloittamassa hajoamisprosessiaan. Kun muovi hajoaa, se kutistuu pikkuhiljaa luovuttamalla myrkky-yhdisteitä maaperään ja vesistöön. Näitä pieniä hajoamiskappaleita kutsutaan mikromuoviksi. Luonnossa mikromuovit keräävät itseensä ympäristömyrkkyjä ja kulkeutuvat ravintoketjussa ylöspäin päätyen lopulta omalle lautasellemme.

Muovihammasharjat ovat myrkyllinen yhdistelmä kemikaaleja.

Muovihammasharja on yhdistelmä raakaöljystä tuotettua muovia ja kumia, pakattuna muovipakkauksiin.

Muovihammasharjat saastuttavat vesistöjä.

Hammasharjat kuten muut muovituotteet hajoavat luonnossa vähitellen mikromuoviksi. Mikromuovit Suomen vesistöissä -hanke (Suomen Akatemia), on paljastanut tutkijoille lukuisia vakavia huolenaiheita. On selvinnyt, että mikromuovia löytyy sekä Suomen järvistä että merialueilta. Mikromuovin kulkeutumisreitit vesistöihin ovat tutkijoille vielä epäselviä.

Mikromuovia esiintyy runsaasta myös ilmassa.”Suurtehoimuri on kerännyt ilmasta runsaasti mikromuovia. Eli me myös hengitämme mikromuovia”, sanoo Saaristomeren tutkimuslaitoksen asemajohtaja.

Tutkijoiden ja asiantuntijoiden pahimmissa skenaarioissa on arvioitu, että vuoteen 2050 mennessä maailman merissä on painossa mitattuna enemmän muovia kuin kaloja.

Muovijätteenpolton myrkkypäästöt

Muovia poltettaessa ilmakehään vapautuu myrkyllisiä kemikaaleja. Nämä kemikaalit ovat vaarallisia kaikille eläville olioille ja voivat aiheuttaa useita sairauksia.

Öljyn käyttö muovihammasharjojen tuotannossa

Globaali muovihammasharjojen tuotanto vaatii suuria määriä raakaöljyä. Raakaöljyn tuotanto- ja logistiikkaprosessi jo itsessään on suuri tekijä ilmastonmuutoksessa.

Myös sähköhammasharjoilla voi olla haitallinen vaikutus ympäristöön.

Sähköhammasharjat ovat tehty myös muovista, toki tuotteen elinkaari on pitempi. Mikäli paristojen tai akkujen kierrätystä ei hoideta asianmukaisesti, niistä vapautuu myrkyllisiä yhdisteitä luontoon ja vesistöihin.

Liity perheeseen

Osallistumalla haasteeseen ja vaihtamalla ekologisesti ja vastuullisesti tuotettuun bambuhammasharjaan, voit helpolla ja mukavalla tavalla vähentää tarpeettoman muovin käyttöä. Ymmärrämme että muovilla on paikkansa nyky-yhteiskunnassa. Kuten myös meidänkin harjojen harjaksissa. Tällä hetkellä biohajoavia harjaksia saa vain siankarvoista tehtynä. Valitettavan moni toimija ei tätä tuo rehellisesti esiin. Koetetaan yhdessä kuitenkin välttää ja vähentää kerta- ja lyhytkäyttöisten muovien käyttöä, siellä missä se on mahdollista.

Haluamme tukea luonnosuojelua kaikilla mahdollisilla tavoilla, ja jos saavutamme tavoitteen korvata Suomessa 100 000 muovihammasharjaa vuoden loppuun mennessä, lahjoitamme Suomen WWF:lle 20 000€.

Tartu haasteeseen ja kutsu kaverisi mukaan!

Aki-Aleksi Pesonen

Bamboo Family - isä
Päävalikko
Ostoskori
Sulje
Takaisin
Tili
Sulje
x
x