6 vinkkiä kuinka saada ekologisempi vaatekaappi

6 vinkkiä kuinka saada ekologisempi vaatekaappi
6 vinkkiä kuinka saada ekologisempi vaatekaappi

Vaateteollisuutta myllytetään ympäristökeskustelun keskiössä. Suurimmat vaatteista aiheutuvat ympäristöhaitat aiheutuvat haitallisesta uudesta kulutustrendistä: pikamuodista. Vaatteita ei enää valmisteta kestämään. Jopa kymmenen prosenttia maailman hiilidioksidipäästöistä, johtuu vaateteollisuudesta. Perspektiiviä tälle numerolle antaa se, että se on suurempi kuin parjattu lento- ja laivaliikenne yhteensä

Ekologinen.jpg

Miten vaate saastuttaa

Siitä hetkestä, kun vaate alkaa syntyä se alkaa saastuttaa. Materiaalin valmistuksesta aina hävittämiseensä saakka.

Vaatetuotanto vaatii puuvillan viljelyä ja tämä tekee siitä maan ja vedenkäytön resurssisyöpön. Yhden puuvillapaidan valmistamiseen tarvitaan keksimäärin 2700 litraa vettä. Meriin vaateteollisuus päästää 50 miljardin muovipullon edestä mikromuovia vuosittain. Tähän litaniaan voi lisätä vielä kemikaalien käytön, tekokuitujen valmistamisen, vaatteiden kuljettamisen, huoltamisen ja lopulta polttamisen.

Ekologinen vaatekaappi

Kaikki alkaa tästä; mistä syntyy tarve ostaa pikamuotia? Kompastumme omaa kiireeseemme, pikaiset päätökset aiheuttavat harkitsemattomia pikaostoksia ja näistä saamme suloisen dopamiiniryöpyn, josta saamme hetkeksi hyvää mieltä. Pitkäkestoisempi onni ja ilo on kuitenkin toisaalla.

Toinen syy voisi olla tämä; Jos oma tyyli on vähän hukassa, tulee helposti ostettua vääristä lähtökohdista, jolloin ostos todennäköisesti menee vähän huti. Tällöin kuitenkin vaatekaappi koostuu juurikin usein ostetuista yksittäisistä kappaleista, suunta hukkuu ja kierre jatkuu; on ostettava lisää, jotta kaappiin saisi edes jotain tolkkua. Mutta MITÄ sinne kaappiin sitten kannattaa ostaa?

1. Unohda trendit, satsaa tyyliin (omaasi) ja laatuun

Toimiva linja, testattu ja hyväksi todettu on tämä; mieti mitkä ovat mielivaatteesi. Jos ne ovat verkkarit niin hyvä, lempivaatteesi kertovat joka tapauksessa sinusta paljon. Ala ostaa kaikki tulevat hankintasi näiden lempparien ympärille. Jokainen vaatekappale, jonka tästä edes ostat edustaa syvintä tyyliäsi ja loppu viimein sinulla on kaappi, jonka jokainen kappale jotenkin käy yksiin. Älä hätiköi, ydintyyli ei synny päivässä.

Ydintyylin kerääminen myös vapauttaa rahaa laadukkaampiin kohteisiin. Kun tarkoituksena on luoda kestävä, oman näköinen vaatekaappi pikamuodin nopeasti ränsistyvät ostokset jäävät pois kuin vahingossa ja laatu nousee ykkösprioriteetiksi.

Halusin kysyä ammattilaisen mielipiteen asiaan; Tamperelaisen vaatekaupan INCH.in toinen omistaja Anu Johansson tietää ajattomista materiaaleista. Hän sanoo oitis, että kestävyyden kannalta materiaaleista kannattaa valita luonnonkuituisia (puuvilla, villa, silkki ja pellava). ”Jos päädyt tekokuituun, niin monet merkit hyödyntävät kierrätettyjä materiaaleja esimerkiksi polyesterissa.”, hän kertoo.

2. Osta vain täydellistä

Siis vaatteita, jotka saavat sielusi sykähtämään. Älä osta ”ihan kivaa”, vaan ole armoton. Vain täydellinen on sinulle riittävän hyvää.

3. Käytä ostamiasi vaatteita

Kolmas kohta matkalla kohti ekologisempaa vaatekaappia, käytä ostoksiasi. Kun tuote on laadukas ja edustaa sinua, se tekee mieli käyttää puhki. Tämä olkoon tavoitteesi jokaisen tulevan vaatteesi kanssa. Tämä on myös helppoa, jos olet jo alkanut noudattaa kohtia 1 ja 2. Jatkeena tälle kohdalle voisi lisätä, jos jokin vaatekappale jää syystä tai toisesta käyttämättä, kierrätä se eteenpäin sellaiselle henkilölle joka sitä käyttää. 

4. Pese harvakseltaan

Jos jättää pikamuodin vaatekauppoihin ja keskittyy oman tyylin luomiseen seuraavaksi ratkaisulistalla, on vaatehuolto. Me nimittäin pesemme vaatteitamme aivan liian usein ja se on ympäristöllemme todella kuormittavaa. INCH.in Anulla on kanta asiaan; hän sanoo, ”Tosiasiassa vaatteita voi hoitaa hyvin pitkälle paikallisella tahranpoistolla ja tuuletuksella. Kun aika on pestä ne, 30 asteen pesu ekologisilla pesuaineilla riittää. Tätä samaa kaavaa voi soveltaa kaikkiin vaatteisiin; ensisijaisesti paikallinen tahranpoisto ja tuuletus siis.”

Vinkki: Hyödynnä vanha ekologinen bambuhammasharjasi vaatteiden tahrojen puhdistamisessa.

Bamboo_family_toothbrus.jpg

5. Valitse kulmasi

Ekologisuus on päivän sana, ja siinä on monia eri kulmia. Sen sijaan että yrität ryhtyä päivässä maailman vihreimmäksi, ja lopulta näännyt suoritukseesi, ota sopivia suullisia. Vaatekaappi mielessäsi päätä, mikä on sinun kulmasi? Onko sinulle tärkeää esimerkiksi vaatteen kotimaisuus, työntekijöiden olot, vai kenties tietyt kestävät materiaalit. Haluatko ostaa kaikki vaatteesi kierrätettynä vai suosia tiettyä brändiä, joka valmistaa tuotteensa esim. kierrätetyistä materiaaleista. Noudata orjallisesti valitsemaasi näkökantaa ja tartuta se ystäviisikin.

6. Älä osta vaatteita luotolla

Itselleni tämä oli ehkä tärkein ja silmiä avaavin kohta. Älä ikinä, iki-kuuna päivänä enää tästä päivästä eteenpäin osta (huvin vuoksi) vaatteita luotolle. Erilaiset tilit, luotot ja jälkeismaksusysteemit aiheuttavat täydellisen sokaistumisen paitsi itse tuotteelle, mutta myös siihen käytetylle rahan määrälle. Jos olet pikamuodin suosija, väitän että sinulla menee helposti pikkusummina merkittävästi enemmän rahaa jatkuvaan osteluun kuin mitä menisi laadukkaisiin, harkiten ostettuihin vaatteisiin.

Muut ekologiset valinnat

Kun olet kaivanut ytimesi ja tyylisi esiin pikamuotikasojen alta, voit alkaa kyseenalaistaa muita valintojasi. Missä kaikkialla voisit toimia ekologisemmin? Hyökkää seuraavaksi, vaikka kylppärin kimppuun, bambuinen hammasharja, vanupuikot ja hammaslanka. Siinä olisi jo iso muutos kertakäyttöiseen kylpyhuoneesta tulevan muovijätteen määrään. Tutustu myös hammasharjojemme kestotilaukseen, säästät rahaa, vaivaa ja luontoa.

Liittyvät Blogi
Päävalikko
Ostoskori
Sulje
Takaisin
Tili
Sulje
x

x