Bambu vs. muovi

Bambu vs. muovi
Bambu vs. muovi

Muovi on monella tapaa korvaamaton materiaali; se on halpa, monikäyttöinen ja kestävä. Mutta yleistyessään muovi loi ympärilleen kertakäyttöisen elämäntavan. Elämäntavan joka on vahingollinen ympäristöllemme ja tulevaisuudellemme.

"Ajattele hetki tätä asiaa. Miksi kukaan valmistaisi jotain, jota käytetään muutamia minuutteja ja heitetään sen jälkeen pois, materiaalista joka periaatteessa kestää ikuisesti.”

(Jeb Berrier, BagIt movie)

Riisuttuna yhteen lauseeseen, muovin käyttö monissa tuotteissa onkin kerta kaikkiaan järjetöntä. Jopa puolet tuotetusta muovista käytetään kerran ja heitetään sen jälkeen pois.

Muoviset hammasharjat

Tiesitkö, että muoviset hammasharjat ovat osa maailmanlaajuista jäteongelmaa. Ne valmistetaan polypropeeni muovista ja nylon-harjaksista, joidein lähteinä ovat uusiutumattomat fossiiliset polttoaineet. Tämän jälkeen ne pakataan muovikääreisiin. Tehtävänsä täytettyään, ne heitetään pois. Tämän jälkeen ne lojuvat maaperässämme maatumistaan odottaen 500-1000 vuotta. Jokaikinen elämäsi aikana käyttämä hammasharja, myös ensimmäinen vauvahammasharjasi, on vieläkin jossain odottamassa hajoamistaan, todennäköisesti muuttumattomana. Ongelma ei varmaan olisi kovinkaan vakava, jos kyseessä olisi vain sinun hammasharjasi. Ongelmaksi asia muodostuu silloin, kun kaikki maailman 7,6 miljardia ihmistä, joista valtaosa käyttää muovisia hammasharjoja, heittävät käytetyn hammasharjansa pois. Kolmen kuukauden välein. On arvioitu, että vuosittain 4-5 miljardia muovihammasharjaa heitetään lyhyen käytön jälkeen pois. Hammasharjan muovin laadusta johtuen, pois heitetyt harjat eivät päädy uusiomuoviksi, vaan löytävät tiensä kaatopaikalle tai ne poltetaan sekajätteenä, jolloin ne lisäävät kasvihuonekaasuja.

Ympäristövahingot ovat vältettävissä

Askeleet parempaan tulevaisuuteen ovat niin pieniä, että joskus emme huomaa ottaa niitä. On helppo tarttua tuttuun muoviseen harjaan kaupan hyllyllä, mutta mitä jos ensi kerralla miettisit asiaa hetken? Vaihtamalla ekologiseen harjaan autat luontoa sitä oikeastaan itse edes huomaamatta, mutta toki muitakin helposti otettavia ensiaskeita on.

3R; Reduce-Reuse-Recycle

Reduce: Vähennä

Kyseenalaista muovituotteiden ostamista. Vältä muovisten tuotteiden tai muoviin käärittyjen tuotteiden ostamista aina kun voit.

Reuse: Käytä uudestaan

Aina kun on mahdollista, tarjoa käytetylle muovituotteelle uusi elämä. Voiko sen kierrättää kirpputorilla? Tai toimisiko käytetty tuote esim. siivousvälineenä pienissä paikoissa? Mitä muuta kekseliästä käyttöä voisit keksiä jo palvelleille tuotteille?

Recycle: Kierrätä

Kierrätä. Mutta muista, että muoveista vain osa on kierrätettävää materiaalia, yleiseisesti pakkausmuovit. PVC-muovi (esim. muoviset hammasharjat) ei ole kierrätettävää materiaalia.

Pelastaako bambuinen hammasharja maailman?

Vastaus on; ei tietenkään yksin. Mutta vaihtamallahammasharjasi bambuhammasharjaan, valitset ekoystävällisen vaihtoehdon. Koska bambu on jalostamaton kasvi, se on täysin biohajoava ja siksi uusiutuva ja kestävä materiaalin lähde. Lue lisää bambusta Bamboo Familyn blogista. Pienet teot johtavat suuriin oivalluksiin, ja ennekuin huomaatkaan, ekologiset valinnat sujuvat sinulta luonnostaan tilanteessa kuin tilanteessa. Porttiteoria tässä todella toimii.

Nyt on oikea hetki aloittaa vihreämpi elämä

Eikä sinulta vaadita oikeastaan mitään. Vaihda muoviset hammasharjasi ekologisiin, korvaa kertakäyttöinen muovi kestävämmällä vaihtoehdolla aina kun se on mahdollista (bambuvanupuikot, bambupillit). Ja mikä tärkeintä; kyseenalaista ostotottumuksiasi. Tämä on alku, ja valtava helpotus muovijätettä kannattelevalle maapallollemme.

Haluamme tehdä kaikkemme, että olisimme osa ratkaisua. Lahjoitamme jokaisesta myydyn tuotteen tuloista osan luonnonsuojeluun. Lisäksi haastamme teidät mukaan 1ooK- haasteeseemme; jos tavoitamme 100 000 ihmistä, jotka vaihtavat muovisen hammasharjansa bambuiseen harjaan vuoden 2019 loppuun mennessä, lahjoitamme 20 000€ Suomen WWF.lle, tukeaksemme heidän hienoa työtään luonnonsuojelun parissa. Tule mukaan haasteeseen!

Lähteet:

YLE

National Geographics

Plastic Free July

Liittyvät Blogi
Päävalikko
Ostoskori
Sulje
Takaisin
Tili
Sulje
x

x